Pirni-beseekook

Rabarberist on juba kõrini, kook ja kissell, kissell ja kook. Tahaks vahelduseks midagi muud, pealegi jäi jäätisetegemisest 5 munavalget üle. Mõistagi läks loosi beseekook:). 
Pirni-beseekook on omamoodi dream cake. Kunagi Haapsalu Müüriääre kohviku algupäevil vedas meie tore Haapsalu kolleeg mind sinna lõuna ajal einestama. Kõik oli muidugi maitsev, hoopis teistmoodi kui mujal üsna steriilsetes kohvipaikades. Ja sealsed koogid, ahh..., kõiki letis olnud kooke ja torte tahtnuks maitsta. Iseäranis võlus mind pirni-beseekook. Vist rohkem seepärast, et besee oli minu senises elus aiva ikka untsu läinud. Ostsin lõigu seda imelist kooki ka kaasa, Jõgevale jõudes lahkasin seda koogitükki noa ja kahvliga nagu kogenud kirurg. Mõistagi selleks, et välja peilida, miks see kook nii pagana hea on.
Ja siis algas kannatuste rada beseepõhja küpsetamisel:). Esimesed paar eksperimenti läksid kanadele, kõige esimene suisa prügikasti, see oli nii ära kõrbenud, et isegi kanadest hakkas kahju. Temperatuur polnud lihtsalt õige (muuseas, ka sel korral läks besee natuke beežiks). Igatahes oli tunne nagu valmistuks Bocuse Dor`i võistluseks, muudkui proovisin ja proovisin, õnneks polnud vaja seda valmis jõuda viie tunniga:).
Aega võttis, aga asja sai. Koogist on kujunenud mitte ainult meie maja lemmik. Juure ja Kivirähu kaua kiibitsetud Solarise Komeedi kohviku menüüs on sama kook mõistagi olemas (Anni Arro ju:) ), kuid võrreldes mitme aasta taguse Haapsalu omaga on Tallinnasse jõudnud vaid hale vari. Ennekõige just besee mõttes, milles puudus nüüd seda süües õhulisus ning vau-efekt. Üks tuttav päris kondiiter ütles minu vingumise peale, et pagarid kasutavad tänapäeval mitte päris munavalgeid, vaid vastavat pulbrit. Täitsa lõpp! Mitte miski siin ilmas pole igavene...
Mul pole õrna aimugi, milline on kohvikus valmistatava koogi originaalretsept. Enda versioonis peab seal kindlasti olema besee magusus, vahustatud koore kerge sidrunimekk ning lõpuks puuviljade või marjade värske noot.

5 munavalget
3 dl peent suhkrut
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut
vanillsuhkrut
poole sidruni mahl
kompotipirne

Munavalged vahustada tugevaks vahuks, lisada pidevalt edasi mikserdades järk-järgult suhkur. Suur küpsetamisraamat ütleb, et kõva besee jaoks tuleb võtta 1 munavalge jaoks 0,6 dl suhkrut. Lõpus võib lisada ka veidi sidrunimahla, hape aitab tainal paremini kuivada. Küpsetada koogipõhja 100 kraadi juures 1 kuni 2 tundi, kuni besee on kuivanud. Kui ahjul on pöördõhu režiim, kasutada seda. Lasta jahtuda poikvel uksega ahjus soovitavalt kuni järgmise päevani, siis koogipõhi stabiliseerub paremini. Kui ka jääb seest pisut nätske (nagu Pavlova puhul), pole hullu, vahukooretäidis parandab selle vea.
Koor vahustada vähese suhkru, vanillsuhkru ja poole sidruni mahlaga. Suur põhi lõigata kaheks, määrida ühele poolele pool vahustatud koorest, suruda teine beseetükk peale ning katta ülejäänud koorevahuga. Laduda peale viilutatud kompotipirnid. Pirnid ei ole dogma, juulikuus maitseb see sama hästi (kui mitte isegi paremini:) ) maasikatega. Kes pelgab kaloreid, võib täidise jaoks osa vahukoort asendada kohupiimapastaga, kuid ausalt öeldes ei ole see hea mõte, maitse kannatab.
Tõsta kook külma ja lasta seista vähemalt 4 tundi, parem kui üleöö.
Tulemus on äraütlemata võluv. Seda kassid ostaksid ja kui hästi lõigata, jagub isegi 12 kiisule... Nurr...

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus