Tiina kirsikook

Reede õhtul sain, endal suu kõrvuni, kilgata "Kätte sain!". See on peaaegu sama, kui Joosep Toots hõiskas sahvrist pudelit kahtlase sisuga kraami sisse vehkides "Ärrra tõin!". Kui Toots tegutses sama kiiresti kui mõte tuli, siis mul jäi mõtte ja teo vahele hea mitu nädalat:).

Kogu lugu selles, et ükskord sain Tiina kaudu (Tiina on ühe mu tädipoja elukaaslane ja imearmas inimene) mekkida suurest potsikust jube head maasikatükkidega moosi (sahvt, nagu tootja nimetab), Eestis tehtud, kodumaistest marjadest ja puha. Tavaostja tunneb poes Salvestit ja Felixit, aga AS Bacula  , tulevikutäht, valmistab erinevaid sahvte suurematele klientidele (näiteks pagaritele) suurema koguse kaupa korraga ühes nõus. Niisiis andsin Tiinale tellimuse sisse ja saingi kätte prooviks ämbrikese visnasahvti ehk siis kirsimoosi. Miks just kirsimoosi. Aga seepärast, et meil on endal aias vaid üks kirsipuu, mis kannab nagu jumal juhatab. Seetõttu jagub marju enamasti vaid söömiseks ja vahel ka veidi sügavkülma panemiseks. Nüüd saada tervelt 3,5 kilo mõnusat, veidi mõrkjat kirsimoosi, jess!
Ega ma pole poest oma elu jooksul just palju moose ostnud, varem pole eriti ka nende silte uurinud, kuid nüüd lugesin kogu sildi tõsise näoga läbi. Lisaks kirssidele ja suhkrule oli sinna lisatud paksendajana pektiini, happesuse regulaatorina sidrunhapet ja säilitamiseks kaaliumsorbaati. Seega, e-ainete kartjatel mitte läheneda!
Lohutasime end mõttega, et ega üks ports moosi mitme aasta kohta veel tapa ja asusime degusteerima. Hea oli küll. Aga kuhu see kõik ära tarvitada? Esimese mõtte realiseerin mõne päeva pärast , teine mõte läks kohe käiku, kolmanda ja neljandaga vaatame veel.

Tainas:
5 dl jahu
100 g võid
2 sl suhkrut
1 muna
2-3 sl vett
näpuotsatäis soola

Täidiseks:
2 muna
4 munavalget
500 g Põltsamaa Meierei ricotta-kohupiimakreemi
250 g hapukoort
3-4 dl kirsimoosi
2 sl maisitärklist
vanillsuhkrut

Taina jaoks hakkida külm või jahu hulka, lisada muna, külm vesi ja sool. Mätsida kätega tainaks, rullida õhukeseks ja katta sellega 26-cm koogivormi põhi ja servad. Asetada vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. Tainast võib valmistada nii käsitsi kui lihtsamal moel köögikombainis.
Täidise jaoks vahustada 4 munavalget tugevaks vahuks. Segada ettevaatlikult hulka terved munad, kohupiim, hapukoor, tärklis ja vanillsuhkur, lõpuks ka kirsimoos.
Võtta vorm külmkapist välja, torkida kahvliga tainapõhjale mõned augud ja küpsetada 220 kraadi juures umbes 5-7 minutit (vormi ääri on kõige mugavam toestada fooliumiribade abil), kuni põhi on omandanud kergelt pruunika jume. Nüüd valada eelküpsetatud põhjale täidis ning küpsetada 150 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Kui lõpupoole kipub kook liiga pruuniks minema, võib temperatuuri alandada 120 kraadini või katta pealt fooliumiga. Kook on valmis, kui sisu on hüübinud. Lasta jahtuda veidi avatud uksega ahjus.

Koogi põhi jääb niiviisi tehes hästi krõbe, sisu aga kreemjas. Huvitaval kombel kogunesid moosis olnud kirsid kõik koogi keskele, täiesti kirsside oma loogika:).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus