Apelsini-vaarikasorbett

Ühel päeval mõtlesin, et teen taas maasikasorbetti. Välja tuli hoopis apelsini-vaarikasorbett. Ei, tegemist ei ole silmamoondamisega, ikka ahnitsemine, ikka ahnitsemine on selle taga. Asja seletab ehk see, et ma olen roti aastal sündinud, pealegi suvel. See on aeg, kus rott valmistub talveks ja kogub varusid. Ja ega mina targemgi ole, mul on kalduvus varusid soetada, neid kümne küünega ärakonsumeerimise eest hoida ning lõpuks kogu moon pidulikult kanadele või prügikasti saata. Mõnikord õnnestub muidugi mõnel julgel midagi päästa ka:).
Seekord kalkuleerides, kas maasikad või apelsin, jäi peale apelsin. Muuseas, kodus mitu päeva seisnud apelsinid olid muutunud hästi magusaks, meenus kunagine apelsinikasvanduses käimine Floridas, mahla maitse oli peaaegu et sama.
Teine lugu oli vaarikatega. Avastasin suure häbitundega, et sügavkülma nurgas oli veel karp eelmise aasta marjadega. No oleks võinud sorbetti teha ka värskete marjadega, aga tegin südame kõvaks ja viskasin hoopis külmunud vaarikad sauseguri teradesse. Tegelikult oli see täiesti mõistlik tegevus, ei pidanud mahlasegu enam pärast külmkappi "jahtuma" panema.
Tulemus sai aga praeguse troopika jaoks just see õige - maitses oli tunda apelsini lõunamaisust, vaarikate hapusust ja piparmündi jahutavat efekti. Arvestades seda, mis õues tomub, ei jätkunud seda efekti muidugi kauaks, mis tähendas mõistagi uusi käike külmkapi juurde ...

4 dl apelsinimahla (koos viljalihaga)
2 dl vaarikaid
1 dl suhkrut
8-10 pipamündilehte
2 sl Cointreau likööri
2 munavalget

vaarikaid ja vahtrasiirupit

Umbes 3 apelsinist pressida mahl, 4 dl hoida sorbeti jaoks, ülejäänu võib lihtsalt ära juua. Vaarikad lasta koos suhkru ja piparmündilehtedega sauseguriga või blenderis ühtlaseks püreeks, tublim inimene võib sealt ka vaarikaseemned välja sõeluda. Munavalged vahustada üsna tugevaks vahuks ning segada kokku mahlade ja likööriga. Valmistada jäätisemasinaga sorbett, panna sügavkülma veel mõneks tunniks tahkuma.
Samal ajal valmistada vaarikakaste. Vaarikad lasta sauseguriga või blenderis sodiks, sõeluda seemned välja (nüüd kohe kindlasti) ning segada hulka maitse järgi vahtrasiirupit (2 dl püree kohta nii 1 sl või veidi rohkem).
Ja ega muud keerulist olegi, kui et tõsta kastet sorbetile peale ja lasta külmal värskendaval mahlajääl kurgust alla minna;).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus