Ploomipesad

Ja sügis hakkabki vägisi kätte jõudma. Vihma tibutab, õhk on mõnel hommikul olnud juba täitsa teistmoodi, äsja nisupõllu koristanud kombainist jääb tükiks ajaks maha magus-kirbe viljalõhn. See viimane tekitab minus igal aastal samal ajal erilisi tundeid, sest 7. klassist saati kokku üle kümne aasta käisin koolivaheajal abis kaera aretusgrupi katsepõlde koristamas. Ilusaim ja lõbusaim aeg aastas! Mõnede jaoks tunduvad need meetrilaiused kombainid muidugi mängumasinad (katselappide suurus on muide 1 ruutmeeter kuni 10 ruutmeetrit), tegelikult on need ju abivahendid, et aidata kaasa kodumaiste viljasortide tekkele. Ikka nii, et üks mees kombaini juhtimas ja mitu naist ümber, kes panni võtmas, kes viljakotte sidumas, kes koormat tegemas, kes kuivatis kotte sättimas.

Samal ajal valmivad alati ka õunad ja ploomid. Sel aastal on vähemasti meie aias mõlematega kehvasti, ploomipuu võttis külm üldse poolenisti ära, taliõunapuud sel aastal ei kanna, suveõunu saab paari koogi jagu.
Sestap tuleb ploome jahtida mujalt. Nii hakkasidki ühel päeval silma ilusad suured ploomid Lõunakeskuse õueletil. Mõeldud-tehtud, nagu öeldakse. Superilusad ja hästi magusad viljad olid nad tõepoolest ning mõned õnnestus "päästa" ka küpsetamise tarbeks.

2 muna
4 sl suhkrut
1 dl vahukoort
2 sl jahu
5 sl peenestatud mandlilaaste
vanillsuhkrut
4 ploomi
2 sl terveid mandlilaaste

Põhimõtteliselt on tegemist clafoutis`tüüpi küpsetisega, mida võib teha nii suuremal pannil kui portsjonvormides.
Munad vahustada suhkruga, lisada koor, jahu, vanillsuhkur ja sõrmede vahel peenemaks pudistatud mandlilaastud ning segada ühtlaseks tainaks.
Tainas valada võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi, asetada peale poolitatud ja kividest puhastatud ploomid. Kõige peale riputada veel terveid mandlilaaste ning küpsetada 180 kraadi juures, kuni tainas on küpsenud ja mandlilaastud kenasti pruunikad.
Serveerida soojalt vanillijäätisega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus