Tsukiinikook


Ehh, täna hakkas vihma sadama. Rääkisin eile ühe inimesega Saksamaalt, kes ütles, et neil on vihmane ja minu ettepanekule veidi vihma meile saata, nii et meie anname sooja vastu, naeris ta, et ära liiga valjuhääselt küsi, pärast saadki. Saimegi:).
Ongi hea, nii suvi- kui muskaatkõrvitsad janunesid vihma järele. Teised lilled-köögiviljad muidugi ka. Kultuurmustika marjad on sel aasta hoopis pisikesed ja krimpsus, mulluste suurte ja ilusate marjadega ei anna võrreldagi.
Tsukiinid kipuvad aga vaikselt üle kasvama, no ei jõua kogu aeg neid ka ainult süüa. Suuremad viljad kõlbavad hästi riivituna või hakituna muu toidu hulka, koogi jaoks on sellised täiesti ideaalsed.
Kõnealune kook kuulub meie maja klassikasse, lihtne teha ja olenevalt vormi kujust ning kaunistamisest vahel suisa pidulik. Muide, eriti popp on koogi peal olev kreem. Võib-olla seepärast süüakse ka põhi ära, tont seda teab:).
Kook pole ise välja mõeldud, geniaalne leiutis pärineb Lia Virkuse, Angeelika Kangi ja Pille Endeni raamatust "100 kooki 2".

400 g riivitud tsukiinit
2,5 dl toiduõli
3 muna
3 dl suhkrut
6 dl jahu
50 g hakitud mandlilaaste
1/4 tl küpsetuspulbrit
2 tl soodat
näpuotsatäis soola
vanillsuhkrut

200 g maitsestamata toorjuustu
100 g võid
2 dl tuhksuhkrut

röstitud mandlilaaste

Tsukiini riivida jämedama riiviga ja segada õliga. Seejärel vahustada munad suhkruga heledaks paksuks vahuks. Kuivained segada omavahel tsukiinimassi sekka, lõpuks lisada munavaht ning segada õrnalt ühtlaseks. Küpsetada 200 kraadi juures olnevalt koogi paksusest 20 - 40 minutit, vajadusel alandada lõpupoole temperatuuri või katta fooliumiga, et pealt kõrbema ei läheks.
Kreemi jaoks vahustada toasoe või  ja toorjuust tuhksuhkruga ühtlaseks. Katta jahtunud kook kreemiga ja puistata üle mandlilaastudega.

Kommentaarid

Mari-Liis ütles …
See on nii hea mahlane kook! Olen taolist teinud ise ka, küll keeksi kujul ja kõrvitsaga, aga toorjuustukreem oli peal:)
Ülle ütles …
Kõrvitsaga kook mõlgub mul juba tükk aega mõttes, ehk järgmisel talvel läheb ikka küpsetamiseks:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus