Sada ja seened


Täielik kaos - sool on otsas, porgandikott tühi, sibulakausis pole ainsatki sibulat, tühjadest purkidest rääkimata... Ma ei ole kuidagimoodi originaalne, kui ütlen, et see kõik on seente pärast. Ja kindlasti pole ma sel aastal ainuke, kes viimastel nädalatel on aknast ja uksest sisse murdnud seenesaagiga poole ööni toimetanud ja iga kord urisenud, et see ports jääb viimaseks. Ohkasin veel laupäevalgi, et enam mitte, kodurahu nimel! Täna aga keerleb peas mõte juba uuel ringil, kuidas korilusega edasi tegeleda. Täitmatu inimene! Algul kukekad ja pilvikud - ahh... Siis mu suured lemmikud kuuseriisikad - jess!!! Männiseened - tugev mõnus seenemaitse. Tartumaa, Põlvamaa, Võrumaa ...

Igatahes sai marineeritud erinevaid seeni, varieerides marinaadi koostist vastavalt seente liigile. Minu suurimaks lemmikuks osutus mahe kaneeline marinaad, mis sobis eriti hästi väikeste krõmpsude pilvikutega. Kui ma varem polnud eriline pilvikufänn, siis nüüd on omavaheline sõprus täiega sobitatud.

1,5 l vett
4 sl soola
7 sl suhkrut
2 loorberilehte
6 tera nelki
5 tera pipart
10 tera roseepipart
1 sl sinepiseemneid
1 kaneelikoor
2 porgandit
3 sibulat
2 sl äädikat

Ka kuuseriisikate puhul kasutasin sama põhja. Männiriisikate puhul jätsin aga kaneelikoore välja ja roseepipra asemel panin 4 tera vürtsi..

Männiriisikatega sai proovitud ka "karmimat" varianti. Tulemus peaks hästi sobima koos külma viinaga, kuigi lugesin hiljuti, et "sada ja seened" on pigem müüt ja need kaks omavahel tegelikult kokku ei passi.
Meeste jutu järgi pidavat olema hea variant 1 osa seeni : 5 osa sibulaid. Kui ma olin kaalunud ära kilo kupatatud männikaid, hakkas mu sibulatest kahju. Ausalt öelda ka seentest, sest kuidagi lahjaks oleks jäänud see kõik. Tahtsin saada ikka sibulamaitselisi seeni, mitte seenemaitselisi sibulaid. Niisiis sai võetud seeni ja sibulaid võrdselt. Eks mõne aja pärast ole näha, mis sellest kõigest sai.

0,5 kg kupatatud männiriisikaid

1 l vett
4 sl soola
5 sl suhkrut
2 loorberilehte
4 tera vürtsi
3 tera nelki
5 tera pipart
1 sl sinepiseemneid
0,5 kg viilutatud sibulaid
2,5 sl äädikat

Vesi lasta keema, lisada viilutatud sibul, sool, suhkur ja maitseained. Keeta, kuni sibul on peeaaegu pehme. Tõsta sisse seened ja keeta veel mõni minut. Lõpuks valada juurde äädikas, keeta, kuni kihisemine vaibub ning tõsta kõik purki.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus