Šokolaadi-tsukiinikeeks


Vahelduseks ka midagi magusat:). Õigem oleks öelda, et keeks on pigem tahe kui magus, kuigi seda annab suhkru kogusega edukalt varieerida. Kes armastavad šokolaadi, neid saab selle keeksiga väga edukalt õnge võtta, nad ei usu karvavõrdki, et seal on mingi suvikõrvitsaline sees. Ja katsu tõestada!

Retsept pärineb ühelt Kanada hulgilao flaierilt. See hulgikas on minu meelest iga küpsetaja paradiis - kiloga saad kaasa osta kõikvõimalikke jahusid, maitseaineid, siirupeid, pähkleid, šokolaade, jne, jne. Ja nii ma olen alles hoidnud seda reklaamlehte, kuna kook on aus ja hea.
Ääremärkusena, et originaalretseptis on kasutatud 3 tassi valget suhkrut. See on aga liig mis liig, sestap kasutan valget ja pruuni suhkrut mõlemat, kuid kokku 2 dl. Ega midagi ei juhtu ka, kui ainult ühte neist tarvitada, maitse asi. Pähklitena peaks võtma pekaanipähkleid, kuid mina olen taina sisse pannud ka kreeka pähkleid, jällegi tuleb võtta neid, mis parasjagu käepärast on.
Antud kogustest saab tegelikult hiiglasliku keeksi. Mis mind alati lummab, on see, et hirmkõrge kook küpseb ühtlaselt läbi, jäädes ilma väiksemagi tainatriibuta. Põhjus on siin nii võimsates kergitajates kui ka pähklites, mis hoiavad teatud koredust.

120 g tumedat šokolaadi
1 tass (2,5 dl) toiduõli
1 tass (2,5 dl) tavalist suhkrut
1 tass (2,5 dl) pruuni suhkrut
4 muna
3 tassi (7,5 dl) riivitud tsukiinit
3 tassi (7,5 dl) jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 tl soola
1 tass (2,5 dl) hakitud pähkleid

Munad vahustada suhkruga kreemjaks tihkemat sorti vahuks, lisada õli ja riivitud ning kuivaks pigistatud tsukiini. Teises kausis segada jahu küpsetuspulbri ja soodaga ning lisada munavahule. Lõpuks kallata juurde veevannis sulatatud šokolaad ning hakitud pähklid. Segada kõik läbi, et jahutükke ei jääks, valada rõngasvormi ning küpsetada 180 kraadi juures vähemalt 1 tund. Kui puutiku või noa külge enam tainast ei jää, on keeks valmis. Lasta seejärel veerand tundi vormis jahtuda ja kummutada taldrikule.
Nüüd saab küpsetaja kekutada oma vormi mustriga, kõik on ju näha;).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus