Tomatiga sibulapirukas või vastupidi


Ah kui head on ikka otse kasvuhoonest võetud tomatid või mahlased kohalikud sibulad. Olen kõigest sellest juba varem mitu korda heietanud, ei hakka ennast kordama. Keskendun pigem tüümianile, mida läheb selle piruka sisse päris tublisti. Kes tüümiani ei armasta, jätku järgmised kaks lõiku vahele:).

Tüümian on mõnus, talvel ahju pistetud köögiviljade peale riputatult saavad porgandid-kartulid suisa pidulikud. Ja aroom! Värsket tüümiani saab ka talvel, Luunja kasvuhooned kumavad Tartu taevas kui jalgpalliväljaku prožektorid. See pole aga nagu päris, talvine taim on ikka nirum kui suvine ja pealegi kunsttoidul kasvatatud. Ja lõhna pole muide ka, täiesti kummaline.
Igatahes kasvab ta soojal ajal meil peenral, eneselegi ootamatult suisa nelja sorti. Väike kahtlus küll on, et äkki on neid ikka kolm, sest kaks on kole sarnased. Aga samas ei ole nad ka nii sarnased, väike lehtede kuju erinevus ikka on. Tegelikult jagunevad liivateed aed- ja nõmmliivateedeks ja jällegi on seal eri sortidega tegemist. Maitsed on muidugi ka erinevad, ühel mahedam, teisel teravam. Igatahes tuleb neid nüüd hoolsalt tarvitada, kaua neid ikka ainult imetletakse;).

Tainas:
100 g võid
3 dl jahu
2 sl külma vett
1 tl soola
2 sl riivitud parmesani

Täidis:
200 g ricottat
1 dl riivitud parmesani
soola
pipart
hakitud tüümiani

3 suurt sibulat
2 sl võid
2 sl palsamiäädikat
2 sl valget veini
soola
pipart

tomateid

Taina jaoks tuleb külm või näppida jahu hulka, lisada vesi, sool ja parmesan ning mätsida tainapalliks. Panna seniks külma, kui sibulaid praetakse.
Sibulad viilutada ja praadida võis kergelt klaasjaks. Lisada palsamiäädikas ja valge vein, soola-pipart ka ning praadida sutsu kõvemal tulel, kuni vedelik on aurustunud, sibul hakkab karamellistuma ning on pehme.
Ricotta segada parmesani ning hakitud tüümianiga. Igaüks paneb seda viimast siis maitse järgi. Üle ei tasu ka pingutada, siis ei suuda sibula lõhn ega maitse enam mingit tasakaalu pakkuda:).
Rullida tainapall jahusel laual laiaks ning vooderdada 26-cm vormi põhi ja küljed. Määrida peale ricottasegu ning tõsta peale lõhnavad sibulad. Kõige peale laduda tomatipoolikud või -viilud, oleneb tomatite suurusest. Soola-pipart võib veel tomatite peale riputada. Seejärel vorm ahju ning küpsetada 180 kraadi juures, kuni põhi ja ricotta on küpsed. No umbes poole tunniga peaks ikka arvestama.
Ahjust välja võttes lasta pirukal väheke tõmmata ning soojalt söömine tuleb kõige paremini välja;).

Kommentaarid

vahterliina ütles …
oi mina ka tüümiani kangesti armastan. ja sibulapirukaid.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus