Koha kollases kuues

Valgetest kaladest on meie oma Peipsi koha üks mu lemmikuid, tegelikult lausa see kõige-kõige. Koha ehk kohalikku kõnekeeli sudakas on mahe ja õrna lihaga, minu silmis on tema suureks plussiks muidugi luude vähesus. Ahven on ka igavesti hea kala, kui tal ainult neid luid nii palju poleks. Enne võib ju peaaegu nälga surra, kui lõpuks kalatükk prepareeritud saab. Nii proff ka pole, et suudaks ühes suunurgas hambad kalasse lüüa ja teisest suurnurgast luud välja sorteerida.
Niisiis sudakas. Sukeldunud piibellikku nõukogude kokakooli meistriteosesse "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust", 1955, jäi sealt silma üks väga mõnus viis, kuidas sudakaga ümber käia. Oleneb olukorrast võib saada sellest kas eelroog või ka pearoog, esimesel juhul võib isegi neli inimest sellest osa saada, teisel juhul aga vaid kaks. Valikute asi.

500 g kohafileed
1 dl valget veini
1,5 dl kala- või aedviljapuljongit
2 dl hakitud kupatatud või 3 dl tooreid seeni
1 sl jahu
1 + 1 sl võid
1 munakollane
vajadusel soola

saiaviile
saia praadimiseks veidi võid

Koha fileerida ja lõigata sobiva suurusega tükkideks. Panna kalatükid ja seened (mul olid seekord kupatatud pilvikud) paksupõhjalise keedunõu või sügava panni põhjale, valada peale vein ja puljong, lasta keema ning jätta madalamale tulele podisema, kuni kala on küps. Seejärel valada keeduleem teise potti, kalaga nõu jätta sooja.
Vedelik lasta uuesti keema ja keeta ilma kaaneta, kuni umbes 2/3 on alles. Jahust ja 1 sl toasoojas pehmenenud võist vormida lusika abil jahu-võipall, tõsta see leeme hulka ja keeta veel, kuni kaste pakseneb. Munakollane segada teise lusikatäie pehme võiga. Võtta pott tulelt ning segada muna-võisegu sinna juurde. Kasutades kodukanade mune, jääb kastme värv ilus särav kollane. Vajadusel maitsestada kaste veel soolaga.
Kui teha sudakast niiviisi eelroog, siis praadida saiaviilud võis (röstida võib ka, aga ainult siis, kui aega vähe, tulemus pole nii hea), panna kalatükid ja seened väiksemaks lõigatud saiadele ning tõsta peale kuldset kastet. Oksake tilli on siin suisa kohustuslik:). Pearoaks tegemisel pole muidugi tarvis saiaga mässata, siis tuleb kalale ja kastmele leida uus kompanjon.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus