Õunapirukas või õunapai


Apple pie - üks mu sügisesi nõrkushetki. Hapud mahlased õunad kaneelises ja muskaadises karamellis, veidikese rabe tainas seda kõike ümbritsemas. Ja kulminatsiooniks lusikatäis kollast, lõhnavat vanillikastet. Millest veel võiks unistada...

Tegemist on niisiis puuviljapirukaga, millel täidis kahe tainakihi vahel. Head asja tahavad ju kõik endale - sama šniti järgi valmistatakse nii ameerika (Apple Pie), prantsuse (Tarte Tatin) kui austria (Apfelstrudel) õunapirukat. Taanlased lisasid algsele versioonile kaneeli ja sidrunimahla, tänaseks on juurde tulnud muskaat. Ei ole keelatud ka teised vürtsid, olen näinud retsepti ka nelgiga:).
Täidise peamine ja ka traditsioonilisim koostisaine on ikka õun olnud. Tegelikult sünnib pirukasse panna kõikvõimalikku kraami, on sees siis pirnid, kõrvits, vms.
Säänne pirukas maitseb kõige paremini leigelt, kas siis vahukoore, vanillijäätise või vanillikastmega, oleneb, mis parasjagu käepärast või hinge peal on.

Kuna meie aed on sel aastal õuntest kahjuks prii, tuli kasutada teiste aednike saaki. Niisiis on täidises ilusad rohelist värvi ja ülimalt mahlased õunad nimega "Sinap Orlovski", pärit Kaiaverest.
Retsept pärineb kusagilt ajalehest (ilmselt Postimees) umbes 15 aastat tagasi, kuid on jäänud mu lemmikuks tänini.

3,5 dl jahu
1 tl soola
200 g võid
4 sl külma vett

6 suurt õuna
0,5 dl suhkrut
0,75 dl fariinsuhkrut
2 sl kaneeli
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
1 sl jahu

Jahu, sool ja või hakkida puruks, lisada külm vesi ja vormida tainaks. Alati olen seda tainast teinud käsitsi, kuid sel korral kasutasin suurest laiskusest köögikombaini. Ausalt öeldes tuleb masinaga tainas küll ühtlasem, aga tulemus ei jää nii rabe-krõbe kui kätega tehes. Valmis tainapall keerata toidukilesse ja panna tunniks ajaks külmkappi tahenema.
Vahepeal puhastada õunad ja lõigata tükkideks (õhemad viilud ja risti pooleks). Segada suhkrute, maitseainete ja jahuga.
Tainas jaotada 2/3 ja 1/3. Suurem tükk rullida lahti ja katta 26-cm koogivormi põhi ning küljed. Valada peale täidis ning tõsta peale väiksem tainaketas. Ääred suruda kahvli või sõrmedega korralikult kokku, keskele teha väike õhuauk, kustkaudu aur väljub. Kui viitsimist on, võib tainajääkidest veel pealispinnale kaunistusi meisterdada.
Küpsetada 5 minutit 200 kraadi juures, siis alandada kuumus 180 kraadile ja küpsetada umbes pool tundi, kuni tainas on kaunilt pruun ning täidis karamelline.
Jäätis, vahukoor, vanillikaste - ega hommikuste miinuskraadide vastu light enam ei aita;).


Kommentaarid

vahterliina ütles …
ma sõin just hommikust, aga seda kooki võtaks veel küll. sellest keskelolevast august - ma olen näinud isegi torusid, mida sinna panna saab, et aur välja läheks.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus