Peaaegu nagu tsukiinipirukas


Üks variant lugematutest võimalustest suvikõrvitsate kasutamiseks. Paar päeva tagasi rändasid viimased viljad - tsukiinid ja paar spagetikõrvitsat, peenralt keldrisse. Iseenesest on lohutav teada, et kõik pole veel läbi, kuid mida kauem neid alal hoida, seda raskemaks muutub nende koorimine. Lihanuga või veel hullem, kirves, ei ole mitte välistatud, et saada hakkama. Ei ole see söögitegemine nii lihtne midagi, kui välja ehk paistab:).

Nüüd aga selle imeliku asja juurde, mis meenutab oma välisilmelt lahtist pirukat, aga kui lahti lõigata, siis pigem nagu juustuga omletti. Mõnel pool kutsutakse seda ka ilma põhjata pirukaks. Las ta siis ollagi see:). Veidi ebahariliku küpsetise muudab eriliseks kitsejuust.
Retsept pärineb siit.

5 dl riivitud tsukiinit
1 tl meresoola
6,25 dl ricottat
1,25 dl riivitud Parmesani
2 sibulat
2 küüslauguküünt
0,5 dl hakitud rohelist tilli
1 sidrun
2 muna
150 g kitsejuustu

Tsukiini riivida, segada soolaga ja lasta umbes 10 minutit seista.
Ricotta, Parmesan, hakitud sibul ja küüslauk ning sidruni mahl koos viljalihaga ja till segada suuremas kausis läbi. Samal ajal kloppida munad lahti ja segada juustusegu hulka. Lõpuks lisada käte vahel kuivaks pigistatud tsukiinimass. "Tainas" valada 24-cm läbimõõduga koogivormi (muidugi võib seda teha ka kandilise vormiga:) ) ja küpsetada 175 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni on keskelt hüübinud.
Kitsejuust lõigata viiludeks või pudistada tükkideks. Sättida juust pirukale, tõsta ahju temperatuur 240 kraadile ja küpsetada, kuni juust sulanud ning pealt mõnusalt pruuniträpsuline.
Ahjust väljavõtmise järel lasta mõni minut seista, kuid mitte liiga kaua. Piruka moodi pirukas maitseb kõige paremini soojalt. Ausalt!

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus