Koorene maksapasteet

Sattusin lappama toredat raamatut - S.Reynaud`"Pork & Sons", väga mõnus lugemine koos kelmikate joonistustega notsu teemadel. Nüüd võib nokkida, et kõik blogijad on justkui naelutatud sealainele, aga nagu öeldakse, igal asjal on oma aeg sinu juurde tulla. Sel sügisel paistab kõigil see seasuhe hirmus hästi toimivat:).

Silm ja mõte jäi pidama muskaatveiniga seamaksaparfeel. Sõnal "parfee" on mitu tähendust, Euroopas mõistetakse seda tavaliselt pooljäätisena, Ameerikas aga mitmekihilise magustoiduna, kusjuures sügavkülmaga pole siis mingit pistmist. Minu katsejänesel pole aga kummagagi sarnasust, pigem oleks ta pidanud meenutama veini ja koorega hautatud ning tihedaks pressitud maksa, pealt kaetud kerge veinitarretisega. Aga näe, ettekujutus ja reaalsus on vahel täiesti erinevad asjad. Midagi selles retseptis ei klappinud, lisaks sattus veidi sitke maks olema. Niisiis tuli tegevuskava käigult ümber teha ning välja tuli hoopiski koorene ja väga rammus pasteet, mida võiks teine kordki veel proovida teha:).

500 g seamaksa
100 g suitsupeekonit või -pekki
3 sibulat
2 küüslauguküünt
12 kadakamarja
1 tl suhkrut
4 sl brändit
3 + 2 dl muskaatveini
200 g soolast võid
1 dl vahukoort
1 leht želatiini
soola
pipart

Kuubikuteks lõigatud maks, peekon, hakitud sibul, küüslauk ja kadakamarjad praadida umbes 5 minutit, kuni maksatükkide küljed on pruunistunud. Lisada suhkur ja brändi ning süüdata põlema. Ettevaatust, et brändit mujale ei ole tilgutatud, muidu võib "lõke" kontrolli alt väljuda:). Lisada nüüd 3 dl veini ja hautada, kuni vedelik on peaaegu kadunud ja mass veidi kleepuv ning siirupine. Valada juurde koor, lasta minutikeseks keema, võtta tulelt ja jahutada leigeks. Kallata mass köögikombaini, lisada väiksemateks tükkideks lõigatud või ning lasta kõik sodiks. Mida ühtlasemaks, seda parem. Et saada täiuslikku tulemust (sõna "parfait" siis selles tähenduses), võib selle kõik veel läbi sõela suruda. Kui niipalju mässata ei viitsi, pole ka hullu. Kontollida veel maitset ning tõsta vormidesse.
Niikaua, kui pasteet taheneb külmkapis, tuleb valmistada tarretis. Želatiin paisutada väheses vees ning sulatada kuumutatud veinis (võib korraks enne keema lasta, aga mitte pikalt keeta). Lasta jahtuda ning valada pasteedile õhukese kihina.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus