Hurmav stollen ja häid jõule!


Kringel või stritsel on meie pidulaudade lahutamatu kaaslane. Kui kohvikõrvane sai sisaldab tavaliselt suurel hulgal vaid kaneeli ja on kaetud pealt šokolaadise glasuuriga, siis sakslaste jõulusaias on näha hulgaliselt kuivatatud marju ja puuvilju ning kindlasti martsipani. Mmmm.... See lõhn, mis täidab stolleni küpsemise ajal köögi, on taevalikult hurmav. Mu pedandist juuksur ütles viimasel korral, et temale ei meeldi toidulõhnad, mis ulatuvad pliidist kaugemale. Nõus, kärssama läinud piima või kõrbenud prae lõhn ei ole tõepoolest meeldiv, kuid rikkaliku magusa saia kutsuvalt õrritav aroom justkui flirdib sinuga. Küsimus on, millal sööja murdub;). Ja millal siis veel lubada endale ahvatlustevõrku langemist kui mitte jõuluajal. Muul ajal pole niikuinii keegi nõus tundide kaupa köögis vaaritama:).

Retsept pärineb põhiosas BBC Good Foodi detsembrinumbrist ning võlus mind esmapilgust alates. Kui muidu on stollen lihtsalt nagu martsipaniga magus sai, siis sellest nupsulisest küpsetisest (stolleniks ongi seda tegelikult raske nimetada:) ) õhkus erilist soojust ja salapära.

130 g kuivatatud jõhvikaid
150 g kuivatatud muude marjade ja puuviljade segu
0,5 dl Cointreau` likööri

2,5 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola
50 g pärmi
100 g võid
1 muna
riivitud muskaatpähklit
10 dl jahu
100 g hakitud soolata pistaatsiapähkleid
250 g martsipani

valget šokolaadi ja/või tuhksuhkrut

Kuivatatud marjad ja puuviljad (vajadusel hakkida peenemaks) panna likööri sisse juba eelnevalt umbes 12 tunniks likku. 
Pärm vedeldada leiges piimas, lisada suhkur ja sool, lahtiklopitud muna ning toasoe pehme või. Kallata osadekaupa juurde jahu ja algul segada lusikaga, hiljem sõtkuda käte või elektriliste abimeeste abiga pehme elastne tainas. Panna tainas sooja kohta kerkima.
Kui see on kahekordseks tõusnud, rullida ta jahusel tööpinnal ristkülikukujuliseks tükiks, laotada peale lköörine kraam (ilma vedelikuta), hakitud pistaatsiapähklid (veidikene jätta soovi korral kaunistamiseks) ja kas näppude vahel lapikuks voolitud või tainarulliga õhukeseks rullitud martsipan. Keerata kenati ühtlaseks rulliks ja lõigata 4-5 cm paksusteks seibideks. Sättida need küpsetuspaberiga kaetud vormi üksteise kõrvale, määrida pealt lahtiklopitud muna ja vee seguga ning küpsetada 190-200 kraadi juures umbes 25-30 minutit.
Kui nupsud on jahtunud, niristada peale sulatatud valget šokolaadi ja riputada üle allesjäetud pistaatsiapähklipuruga. Muidugi võib saia katta ka traditsioonilise paksu tuhksuhkrukihiga. Kui aus olla, siis ise eelistan esimest.

Nüüd ei jäägi muud üle, kui minna jõulurõõmuga kaasa, lasta argipäeval paar päeva oodata ning nautida valgeid pühasid. Küll see lumesahk ka ükskord tuleb...

Rahulikku jõuluaega!

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus