Kanamaksapasteet valge šokolaadiga


Mõte panna valget šokolaadi pasteedi sisse on ühelt poolt kaunis ehmatav, teisalt ei ole ses ju midagi imelikku. Nagu ma varem olen juba kirjutanud, oli mu ema valmistatud pasteedi nõks just šokolaadised liköörikommid, seda küll siiski tumeda šokolaadiga.

Aga ikka see valge šokolaad. Broilerimaks ise on selline mahe, valge vein ja roseepipar täiendavad looritatult seda pehmust ja viimaks šokolaad ... Amps pasteeti mõjub algul tõesti pasteediselt, kuid viimast tera alla neelates jääb suhu šokolaadine magus järeltoon. Pehme sai (nii nagu võisaia ikka tehakse) rikub selle pasteedi tegelikult ära, pehme koduleib ehk tuleb kuidagi kõne alla, krõbedaks röstitud sai on nagu hädapärast, et näppe puhtana hoida. Kõige paremini maitseb ta hoopis niisama, väikese suupistena külmlaual. See pasteet on sooloesineja, ei mingit koostööd teiste mängijatega.

500 g broilerimaksa
1 sl võid
1 sibul
1 sl uhmerdatud roseepipart
1 dl valget veini
soola
2-3 ruutu valget šokolaadi
1 sl riivsaia
2 munavalget
50 g võid

Maksad puhastada kelmetest ja lõigata pooleks. Panna või pannile sulama ja praadida selles hakitud sibulat, kuni see on klaasjas. Lisada nüüd maksad ja pruunistada. Valada juurde valge vein, purustatud roseepipar ja sool. Praadida keskmisel kuumusel edasi, kuni maks ei ole enam seest verine ja vedelikust on pool alles jäänud. Tõsta pann tulelt ja lisada šokolaaditükid, mis sulavad maksa kuumuses rõõmsalt ära. Kallata veidi jahtunud segu köögikombaini ja vuristada kaunis peeneks massiks. Kui on tahtmist või viitsimist, võib veel sauseguriga peenemaks lasta või läbi sõela suruda.
Segada poolenisti valmis massile juurde riivsai ja õrnalt tõstes üsna tugevaks vahuks löödud munavalged. Valada õhuline mass vormi ning küpsetada 150 kraadi juures umbes 20 minutit, et riivsai jõuaks paisuda ja munavalged läbi küpseda. Mina küpsetasin pasteeti piklikus keraamilises vormis ilma veevannita (laiskus:) ), kuid võib ka veevannis. Viimasel juhul ei ole ilmselt tarvis riivsaia lisada.
Peaaegu oleks unustanud. Tekib küsimus, et kuhu läheb 50 g võid. Või tuleb ära sulatada ning ahjust tulnud pasteet sellega korralikult sisse pintseldada.
Selline pasteet jääb pigem tahke kui määritav ning temast on hea lõigata ruute, kolmnurki või muid kujundeid. Juhul, kui karbist noaga lihtsalt võtta ei lubata:).

Kommentaarid

Merit ütles …
šokolaad, eriti veel valge, pasteedi sees kõlab tõepoolest ikka väga kahtlane, samas intrigeeriv:)
Ülle ütles …
Merit, see kõlabki kahtlaselt! Aga kuna aastaid oli kodus iga seatapmise ajal šokolaadine pasteet laual (nüüd ema enam ei tee ise, sest siga enam ei peeta ja "poemaks" polevat see õige), siis ma olin sellega isegi harjunud:). Ja mis siis see valge šokolaad enam hullem on:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus