Külma ilma kõrvitsasupp


Oleks teadnud, et see talv nii kiiresti tuleb, oleks kodust ära läinud. Nii võiks ju parafraseerida. Tegelikult olen praegu isegi õnnelik, et elan lõuna pool, see Põhja-Eestit tabanud lumeuputus ei ole kuigi meeldiv. Samas külmaga on just vastupidised lood, Tallinna pool on kuidagi meeldivalt soojem:).

Väljast punaste õhetavate põskedega tuppa tulles tahaks midagi sooja, õigemini soojendavat. Piisavalt paks ja rammus supp on siinkohal just see õige. Võib ju küll ohata, et jälle (rõhutatult ja allakriipsutatult!) see kõrvits, aga no ei suuda paremat asja välja mõelda. Võib-olla kunagi teine kord sähvatab midagi muud.

2 sl võid
2 suuremat porgandit
1 suur sibul
3-4 küüslauguküünt
0,5 tl vürtsköömneid
0,5 tl kardemonipulbrit
2,5 dl valget veini
7-8 dl meelepärast puljongit
4 kartulit
800 g puhastatud kõrvitsat
100 g suitsujuustu
peotäis soolaseeni
tšillipulbrit, -helbeid või hakitud tšillikaun

Või sulatada paksupõhjalises potis, lisada vürtsköömned ja kardemon ning praadida veidi, et aroomid hakkaksid liikuma. Lisada seejärel hakitud sibul ja küüslauk ning praadida veel minutikene. Nüüd kallata juurde tükeldatud porgand ning aeg-ajalt segades lasta ka porgandil ääred pruunikamaks. Valada juurde valge vein ja puljong ja keeta, kuni porgand on poolpehme. Lõigata kartulid ja kõrvits kuubikuteks ning lisada supile. Kui kõik on pehme, hakkida sisse soolaseened ning suuremate kuubikutena suitsujuust. Lasta nüüd supp saumikseriga sodiks ning mõnusalt kreemiseks. Kontrollida maitset. Kuna seened ja juust on piisavalt soolased, tuleb soola lisamisega olla väga ettevaatlik.
Serveerimisel lisada taldrikusse natuke sooja juurdeandvat tšillit.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus