Lambamaksapirukas


Mõni aeg tagasi lugesin maksapirukast ja mind valdasid veidi segased tunded. Ühest küljest on maksast valmistatud toidud mulle alati väga meelepärased olnud, teisalt ei sobitunud maksa pirukasse toppimine mitte just kõige apetiitsema ettevõtmisena minu väikesesse stereotüüpsesse maailma.

Südant siiski kõvaks tehes (hea, et see ei olnud südamepirukas:) ) ja väike ootusärevus hinges,  suundusin turule lambamaksa ostma. Olin oma peakeses retsepti kokku pannud ja sinna sobitus teoreetiliselt üksnes lambamaks. Ja peab ütlema, see valik läks täiesti kümnesse! Maks muutus praadides õrnaks ja muredaks, peaaegu magusaks. Porteri külluslik maitse ja pastinaagi tummisus täiendasid veelgi seda hõrku kooslust. Salvei ja rosmariin on siinkohal mõistagi möödapääsmatud.
Leidsin, et sellele pirukale võiks kõige paremini passida kohupiima-muretainas, kuna see ei lähe nii rabedaks kui tavaline muretainas. Taina võlu seisneb selles, et ta on parajalt elastne, temast saab valmistada nii soolaseid kui magusaid küpsetisi (soola-suhkru kogust võib ju vastavalt vajadusele varieerida). Retsept pärineb nami-namist.


200 g kohupiima
200 g võid
200 g jahu
1 muna
1 tl soola
1 sl suhkrut

2 sibulat
2 sl võid
500 g lambamaksa
1 dl A Le Coq`i jõuluporterit
2 keskmist pastinaaki
soola
salveid
rosmariini
peotäis jõhvikaid
2 muna
2 dl vahukoort
75 g Parmesani


Taina jaoks hõõruda toasoe pehme või kohupiimaga ühtlaseks, lisada ülejäänud ained ja sõtkuda mõnusaks pehmeks tainaks. Tainapall tõsta külmkappi tahenema, võimalusel jätta ta sinna vähemalt pooleks tunniks. Alternatiivina võib äsjavalmistatud taina kohe suruda pirukavormi põhjale ja külgedele ning tõsta koos vormiga külmkappi. Viimasel juhul pääseb taina rullimisest ja saab sõrmede ning lusikakahaga hakkama.
Täidise jaoks hakkida sibul peeneks ja panna või sisse praadima. Maks lõigata väikesteks kuubikuteks ja lisada sibulale, kui see on muutunud juba kergelt klaasjaks. Maksatükid pruunistada igast küljest, valada juurde õlu ja lasta vahutades keema. Ai kui mõnus, köögis levib imeline lambamaksa ja karamellise õlle aroom:). Lisada nüüd pannitäiele üsna peenelt tükeldatud pastinaak ning maitsestada ürtide (talvel kasutan ma kuivatatud ürte) ja soolaga. Hautada maksatäidist, kuni vedelik on peaaegu kadunud. Tõsta seejärel veidikeseks jahtuma.
Katta 26-cm vormi põhi ja küljed tainaga, toestada fooliumiribadega, torkida põhjale mõned kahvlijäljed ning küpsetada 220 kraadi juures 7-8 minutit, kuni tainas tahkub kergelt. Eemaldada foolium ja kallata täidis pirukapõhjale, raputada peale ka jõhvikad. Munad kloppida koore ja peenelt riivitud Parmesaniga lahti, maitsestada vajadusel soolaga ning valada kõige peale. Küpsetada 200 kraadi juures 30 - 40 minutit, kuni kooresegu on hüübinud ja pirukas söömakutsuvalt kuldne.
Pirukas on parim leigeks jahtununa kas samal või toasoojana järgmisel päeval.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus