Moos punastest sibulatest


Elu on ju tegelikult ilus. Mõned tunnid tgasi tuiskas Tallinnas mere poolt sellise hooga lund, et nähtavus oli nullilähedane. Mis siis, et teed ei näinud või et jalad olid üleni lumised. Enne seda sai sisetunde ajel ära vaadatud film "Variautor", mis veidi hiljem kuulutati Euroopa filmiks 2010.  Lisaks teatab Kodu & Aia erinumbri "Jõulud" horoskoop, et aasta lõpuosa soosib minu tähemärgile uute ettevõtmiste alustamist,  poolikute asjade lõpetamine polevat üldse in. Ja üldse mööduvat aastalõpp romantilisuse tähe all. Sestap unustangi vähemalt praegu, et varsti on taas esmaspäev oma poolikute asjadega, mis ootavad ettekuulutusest hoolimata tegemist ning mõtlen maailma helgemaks nagu äsjasadanud pehme lumi.

Miks mitte teha nende allesjäänud päevade jooksul midagi erilist. Punastest sibulatest keedetud läikiv ja karamelline moos passib suurepäraselt maitseküllase pasteediga, aga ka klassikalise seaprae juurde. Miks mitte valmistada hoopis filotainast õhkõrnade äärtega korvikesi, kuhu panna keskele lusikatäis sibulamoosi ja killuke valgehallitusjuustu. Kindel on see, et moosi keetmine on ülimalt loominguline tegevus, mis annab iga kord veidi erineva tulemuse. Mitmekesisus rikastab või kuidas seda nüüd öeldaksegi.

0,5 kg punaseid sibulaid (0,5 kg = ~ 5 sibulat)
1 sl võid + 1 sl toiduõli
2 sl fariinsuhkrut
2 sl punase veini äädikat
1 dl portveini
1 sl vahtrasiirupit
veidi soola
Santa Maria Chili Explosioni maitseainesegu

Sibulad lõigata neljaks ning viilutada õhukeselt. Paksupõhjalises potis kuumutada või ja õli ning praadida sibulaid pidevalt segades mõni minut, kuni kirbe lõhn hakkab kaduma. Nüüd lisada fariinsuhkur, äädikas, vein ja maitsestada soola ning tšillipuruga. Ei saa pattu salata, oleks võinud kasutada lihtsamat veini, aga ühe teise roa jaoks oli varutud ekstrapudel pikakaelalist Põltsamaa Tõmmut, nii läks sortsuke seda nestet ka sibulatele. Hautada sibulaid kõige madalamal kuumuseastmel, kuni vedelik on peaaegu aurustunud ja mass paks ning läikiv. Lisada nüüd vahtrasiirup ja kuumutada veel mõni minut. Kokku peaks arvestama ligi kolmveerand tunniga (loe: 45 minutiga:) ).
Seda moosi ei ole mõtet limpsida külmkapikülmalt, siis ta maitseb nagu punase kapsa hautis. Maitsed löövad kõige paremini välja toasoojalt, kui mitte isegi soojemalt.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus