Moonikook


Ühel kenal päeval sain oma Irish-siirupi pudeliga õnnelikult ühele poole ja kuulutasin seda töö juures kohe valju häälega.
Õnn ei kestnud aga kaua, sest veidi hiljem lammutas R. eestoas oma pakki, marssis siirupipudel käes sirgjooneliselt minu laua juurde ning lausus: "Tee sellega midagi, keeks oli ju hea!". Olin oma peakeses äsja ju diliitinud kõik mõtteidukesedki, mis selle siirupiga seoses võisid veel kusagil peidus olla. Hakka nüüd jälle otsast peale!
No ja ma siis hakkasin uuesti otsast peale:).

Mõnusad kohevad moonisaiad on sellised küpsetised, millele on raske vastu seista. No mis siis, et hambavahed on pärast mustatäpilised. Sellest johtuvalt leidsin, et ega lumi lumele liiga tee ehk siis ka järgmine kook olgu pealt lumise efektiga. Nii sündiski üks tore must-valge kook, mille söömist sobib lõpetama fraas "... naerata nüüd jälle sa, naerata, nagu eile, armas ...".

200 g võid
200 g kohupiima
200 g jahu
1 muna
1 tl soola
1 sl suhkrut

3 munakollast
1 dl vahukoort
1 dl Irish siirupit
0,5 sidruni mahl
50 g võid
100 g mooniseemneid

3 munavalget
0,9 dl suhkrut

Koogi põhjaks võib kasutada kohupiima-muretainast, mida kasutasin ka selle piruka juures, retsept pärineb nami-namist.Valmissegatud tainas (tegelikult poolest kogusest täiesti piisab selle koogi jaoks, teise poole võib panna toidukilesse mähituna külmkappi mingi teise küpsetise jaoks) suruda lusika abil 24-cm lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele ning tõsta vorm külma. Põhja katsin eelnevalt küpsetuspaberiga ning külje määrisin pehme võiga.
Täidise jaoks segada kastrulis munakollased siirupi, sidrunimahla ja vahukoorega ning asuda vaiksel tulel  pidevalt segades kuumutama, kuni segu hakkab paksenema. Lisada või ning kuumutada edasi, kuni kreem muutub siidiseks, aega võtab see vähemalt 5 minutit. Valada juurde mooniseemned ning kuumutada madalal tulel veel vähemalt 5 minutit, kuni seemned paisuvad ja segu on hapukoorepaksune. Vältida kreemi põhjakõrbemist! Tõsta pott tulelt ning lasta veidi jahtuda.
Kallata täidis külmkapist võetud tainapõhjale ja küpsetada 200 kraadi juures umbes 15 -20 minutit, kuni tainaservad on parajalt pruunikad. Küpsemise ajal vahustada munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Võtta peaaegu valmis kook ahjust, katta pehme munavalgevahuga, alandada ahju kuumus 160 kraadini ning küpsetada veel umbes 7-10 minutit, kuni besee on pealt parajalt kuldne. Beseed võib küpsetada ka veidi kõrgema temperatuuri juures (175 kraadi), pole hullu, kuid väga kuumas ahjus kerkib ta jõudsalt küll taevasse, st ahjulakke, kuid ahjust välja võttes vajub kokku nagu ämmatoss.
Kook on parim järgmisel päeval, kui kõik maitsed on ühtlustunud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus