Võileib kolis pokaali


Miks peab võileib välja nägema nagu ... noh ... võileib. Võib ju võtta samad asjad ja sättida väheke teistmoodi, ja keegi ei saagi aru, et sööb ... võileiba. Pigem meenutab ta vana head kasukasalatit ja arvan, et kiht peeti oleks ka täiesti omal kohal. Mhm, miks ma kohe selle peale ei tulnud!

Suvel sain seda trikki maitsta meie kassi eelmise perenaise Mare valmistatuna, suvisel soojal pärastlõunal maitses see klaasi külma veiniga üle ootuste hästi. Nüüd siis vabariigi aastapäeva puhul pitsi külma viinaga ja sama hästi.

4 viilu leiba
2 keedetud muna
1 sibul (Peipsi roosatriibuline sibul on tegija nr. 1*)
1 -1,5 soolaheeringa fileed
hapukoort

Leib lõigata väikesteks kuubikuteks, soovi korral võib kergelt röstida. Tükeldada ka ülejäänud toiduained. Tõsta pokaali või liuale kõigepealt leivakuubikud, seejärel muna, sibul ja heeringas. Valada üle rohke hapukoorega ja lasta jahedas seista vähemalt tund aega, et hapukoor jõuaks allapoole valguda. Kui salat teha portsjonnõudesse või suuremasse kaussi, võib nõu käte vahel raputada, et kihid paremini ühtlustuksid.

* - ka mitmel eelmisel korral olen kiitnud vana head kohalikku sorti "Peipsiäärne" (nii teda ametlikult nimetatakse). Osad mugulad on sellel valged, osad pealt kergelt roosakad või lillakad (fotol on need sibularõngad näha). Minu hinnangul on neil maitsevahe täiesti olemas. Mahlased ja aromaatsed on nad mõlemad, kuid valge sibul on veidike kirbem kui roosa. Seetõttu kasutan valget sibulat üldiselt kuumtöötlemiseks ja roosakat siis, kui on vaja sibulat toorelt tarbida.

Kommentaarid

Pille ütles …
Ääretult vahva mõte! (Meedias lõi ju laineid uudis, et EV aastapäevale pühendatud vastuvõtul serveeriti hernesuppi pitsi seest. Osa inimesi kurjustas kohe!)
Pille (kelle kokaraamatus on ka pitsihernesupi retsept :))
Ülle ütles …
Pille, eks inimesed ole harjunud sellega, et supp käib supikaussi või võileib on ühes tükis. Vahel võib ju ka väikest vimkat visata, ega see seepärast söögi väärtust kahanda.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus