Muredad küpsised jõhvikate ja šokolaadiga


Naudin Tessa Kirose raamatuid. Neist õhkub sõnulseletamatut soojust ja kodusust läbi retseptide saateks kirjutatud isiklike emotsioonide. Ja juurdelisatud fotod! See on uskumatu, kuidas neid vaadates tekib tunne, et toit või mõni väike asjake oleks justkui minu nina ees laual ja üldse mitte paberi peal. See on nii imeline, mil viisil lihtsad ülesvõtted mõjuvad nii ehtsate ja vahetutena. Kõik tema raamatute leheküljed räägivad lugejaga, vaid vähesed valdavad sellist kunsti.

Kahjuks leiame eesti keeles vaid tema teise raamatu "Murakarabadest oliivisaludeni". Kindlasti on üks lahedamaid aga rõõmsalt lapsemeelne "Apples for Jam" ehk retsepte eluks endaks. Elu on värviline, värvidel on oma tähendus, värve tuleb otsida. Värv ei tähenda alati punast või kollast, värv kajastub maitses, mida me tunneme ja tajume. Vahel ei oska seda isegi sõnadesse panna, nii tugev on saadud emotsioon.

Niisugused on ka küpsised sellest raamatust - muredad, iga kristall on hammustades tunda. Jõhvikas ja šokolaad on seatud üksteist tasakaalustama ja täiendama justkui apteegikaalul.
Algses retseptis on soovitatud teha kaunis kõva tainas, millest vormida pihus väikesed pallikesed ja suruda ahjuplaadil vähe madalamaks. See ei ole aga kõige parem mõte (järgi proovitud:( ), kuna surume õhulise taina liiga tihkeks. Märksa suussulavam tulemus jääb, kui panna vähem jahu ning teha pehmem tainas, millest tõsta teelusika(te) abil needsamad pätsikesed.

100 g võid
1/4 tassi (1 tass = ~240 ml) pruuni suhkrut
1/4 tassi tavalist suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 muna
1 1/4 tassi jahu
1 tl küpsetuspulbrit
terake soola
3/4 tassi hakitud tumedat šokolaadi
1/2 tassi kuivatatud jõhvikaid

Pehme või vahustada suhkrutega, lisada muna ja hõõruda ühtlaseks. Lisada küpsetuspulbriga segatud jahu ning lõpuks jämedalt hakitud šokolaad ja kuivatatud jõhvikad.

Tõsta teelusika abil väikesed pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormida teise lusika abil pealt ühtlasemaks. Antud kogusest saab umbes 25 mõnusat ampsu:). Küpsetada 200 kraadi juures 12 - 15 minutit, kuni on pealt jumekamad. Küpsetamisaja lõpus tuleb olla ettevaatlik, et viimaste minutitega maiustused kõrbema ei läheks.
Nautida piimaga.

Kommentaarid

Tibu ütles …
alles nüüd märkasin, et blogi bänner on muutunud kevadiseks! Tallinnas on talv tagasi ja kõike katab valge lumi. Tuleb uuesti ette võtta preili Smilla lumetaju, et olukorraga paremini kohaneda :-)
Ülle ütles …
Kaua sa neid jäälilli ikka vaatad, tahaks juba midagi muud:). Need prisked pajukiisud on muide Suure-Jaani kandist.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus