Ülestõusmispühade pasha

Täna on põhjust rõõmustada, maiustada hea ja paremaga, nautida ilusat päeva. Jüripäev on möödas, nii et kevad võtab täiega võimust. Hommikul siristasid linnud metsas nii valjult, et lausa tuppa kostis, rohigi oli öö jooksul rohelisemaks läinud ja mustasõstrapõõsaste pungad tublisti kosunud.


Pasha on muutunud meie ülestõusmispühade toidutraditsioonis juba tavaliseks. Huvitav on aga märkida, et kuigi see on üle võetud õigeusklikelt, ei ole see meie Peipsi vanausuliste juures sugugi levinuim pühademagustoit. Selleks on seal hoopis magus sai kulitš, pashat tehakse pigem viimasel ajal ja rohkem laste rõõmuks.

Sel aastal pasha jaoks retsepti valides jäi silm peatuma ajakirja "Taluperenaine" 1938.a aprillinumbris toodud retseptil. Kuumutatud pashat olen varemgi teinud, kuid nüüdne variant osutus äärmiselt võluvaks. Pean ütlema, et see oli lausa oivaline - õhuline ning kreemjas. Kohandasin (loe: vähendasin) koguseid küll 1 kilole kohupiimale, kuid siiski jagus seda maiust nii umbes 10 inimesele ja tuli mitmes vormis teha.

1 kg kohupiima
1,8 dl vahukoort
4 muna
130 g võid
2 - 2,5 dl suhkrut
150 g rosinaid
1 dl mandleid
vanillsuhkrut

Kohupiim segada keedupotis koore, suhkruga vahustatud munarebude, sulatatud või, rosinate ja hakitud mandlitega. Mina hoidsin rosinaid eelnevalt üleöö veel sortsukese Vana Tallinna sees:). Pidevalt segades kuumutada kohupiimamassi, kuni see hakkab aurama ning lusikaga maitstes tundub suus kuumana. Tõsta tulelt ning segada juurde tugevaks vahuks löödud munavalged ja vanillsuhkur. Mass peab jääma hästi ühtlane. Lasta nüüd maha jahtuda ning valada marliga vooderdatud pashavormi(desse) vähemalt 12 tunniks nõrguma. Väike raskus tuleks ka peale panna.
Serveerida rõõmsate kompotipuuviljadega, näiteks virsikutega.


P.S. Ei saa jätta kekutamata, et Maamessilt õnnestus osta viimane Avinurmes tehtud puust pashavorm. Müüja suisa imestas, kui ma joonelt pashavormi küsisin, sest enamus nende leti külastajaid oli imestusega uurinud, et mis imelik "kast" see on:).

Näsiniinepõõsas läks alles nüüd õitsema

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus