Kaerahelbesed rabarberimuffinid


Samahästi võinuks pealkirjaks panna "ellujäämisvõitlus sääskedega". Sest seda need paar viimast päeva Värska kandis olid. Lisaks lugematule hulgale tigedatele sääskedele tegid kiiret eesliinitööd kihulased, nii et ei aidanud siin mingid tõrjeefekti lubavad odöörid. Vaid Ameerika kosmoseagentuur suutvat neid tõrjuda.

Vastukaaluks sääskede põhjustatud füüsilistele kannatustele sain aga äraütlemata positiivse elamuse õdede Visselite kokakunstist. Ja mitte ainult mina, kiitvaid sõnu või lihtsalt rahulolevat mõminat väljendas kokku umbes kolm bussitäit inimesi. Nimelt olid kolm sõsarat sättinud Saatse Seto Muuseumi õuel korraldatud suuremat sorti pikniku jaoks üles lookas lauad, alustades leivast koos munavõi ja muu leivapealsega, edasi seenesalat, praetud kalad, erinevad lahtised pirukad, lõpuks pannkoogid erinevate moosidega ning suussulavad plaadikoogid. Kõike ei jõua siinkohal üleski lugeda. Pean tunnistama, et suurima elamuse pakkus mulle kodune seenesalat, milles seened ja sibulad moodustasid parima võimaliku tasakaalu. Kuna õdede kokandushaare muudkui laieneb, küsisin Triinult (muide, Triin töötas mõni aeg tagasi samuti muinsuskaitses), kuidas nad on sellega kohanenud. Triin vastas talle omasel toonil, et pole hullu, niikaua, kui see ei muutu rutiinseks tegevuseks, on see puhas rõõm ja ei käi üle jõu. Toitlustusteenuse pakkumine suurele seltskonnale on kahtlemata väljakutse, mis eeldab lisaks vaaritamisele täpset logistikat, sobivat transpordivõimalust, toidu säilitamise tingimusi, ilmaoludega arvestamist, jne.  Igatahes jõudu ja edu neile ehtsate, kohalikust toorainest valmistatud hõrgutiste valmistamiseks.

Kuna rabarberihooaeg kestab veel täiega, võib vahelduseks kookidele küpsetada ka muffineid. Pannitäis kohevaid kaneeliseid ja pärlsuhkrust krõbisevaid rabarberimuffineid, milles kaerahelbed annavad juurde portsu tervislikkust, võiksid uue nädala uue hooga sisse juhatada küll.
Sama retsept ilmus ka laupävases Õhtulehes.

2,5 dl jahu
1,5 dl kiirkaerahelbeid
2 dl pruuni suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
2 muna
100 g sulatatud võid
1 dl hapukoort
3 dl peeneks hakitud rabarberit
pealeriputamiseks pärlsuhkrut

Kuivained segada omavahel. Munad kloppida lahti, lisada sulatatud või ja hapukoor ning segada ühtlaseks. Valada see kuivainete sekka ja segada kiiresti ning võimalikult väheste liigutustega tainaks. Lõpuks lisada rabarberitükid ja segada veelkord õrnalt läbi.
Tõsta tainas muffinivormidesse, riputada üle pärlsuhkruga ja küpsetada 200 kraadi juures 20 - 25 minutit, kuni on pealt kenasti kuldsed ja keeksikesse torgatud puutikk jääb puhtaks. Nagu ikka, saab sellest kogusest 12 korralikku muffinit.
Maitsevad paremini mahajahtunult koos klaasi piimaga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus