Ploomivorm või ploomikrõbedik, mitu võimalust


Meil on juba aastaid ploomipuudega sellised sotid, et ei oskagi kohe loole nime anda. Tea kas külmapealinna lähedusest, õrnadest sortidest, ebasobivast asukohast või omaenda juhmusest, igatahes jõuavad ploomipuud just kandmisikka, kui tuleb üks külm talv ja kevadeks ei paisu ainsatki lehepunga enam. Taas kõigepealt natuke saevilinat ja seejärel labidakaevamist ning järgmine ring võib taas alata. Eelmine talv tegi meie suure lemmiku, kes-teab-juba-mitmenda "Emma Lepermanniga" jälle peaaegu 1:0. Paar oksa lehtisid siiski ja väike lootus säilis. Tänaseks on selge, et kevadel läheb jällegi sae ja labida koostööks. "Vilmitar" suutis välja minna juba üle-eelmisel talvel ja "Liivi kollane munaploom" lihtsalt pirtsutab. Nii et järgmisel kevadel tuleb taas hakata ilusaid istikuid vaatama.

Kuid ega ploomid seepärast maailmast veel otsas ole, ammugi mitte Eestist:). Praegu ju hooaeg!
Jutukstulevat magustoitu võib valmistada kahel moel, kas segada kõik ained kokku ja nimetada vormiroaks või panna ploomid vormi põhja ning katta kaerahelbeseguga, siis on ta rohkem krõbediku moodi. Tegelikult vahet pole, hea on ikkagi:).

Retsept nägi trükimusta ka laupäevases Õhtulehes. 

400 g kividest puhastatud ploome
3 sl mandlilikööri
1 dl tumedat muscovado suhkrut
1 dl mandlilaaste
1 - 1,5 dl kiirkaerahelbeid
vanillijäätist

Tükelda kividest puhastatud ploomid neljaks, lisa liköör, sega läbi ja jäta 15 minutiks seisma.
Mahlase ploomivormi jaoks lisa seejärel suhkur, mandlilaastud ja kaerahelbed ning sega korralikult läbi. Vala ploomimass ahjuvormi ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit.
Krõbediku jaoks lisa ploomidele 1/3 suhkrust ja vala see kõik ahjuvormi. Katte jaoks sega ülejäänud suhkur mandlilaastude ja kaerahelvestega ning puista ploomidele. Peale võib panna ka mõned võitükikesed. Küpseta samuti 200 kraadi juures 20-30 minutit, kuni pealispind on korralikult krõbe.
Serveeri leigelt koos vanillijäätisega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus