Šampatarretis


No ei ole minus seda praeguse Sovetskoje Igristoje või mis iganes Sovetskoje ta on, soont. See käib nende niiöelda vahuveinide kohta, milles limpsile on gaas sisse pandud. Mingist kääritamis- ja töötlemismeetodiga peene mulli sissesaamisest on nende Hispaanias, Poolas või kes-teab-kus pudeldatud Sovetskoje polusladkojete kohta ikka ropult palju tahetud. Pealegi ei saa minu sisikond, mis talub küll igatsorti kummalisi toite, sedasorti jookidega läbi (muide, ka tavalistel limpsidel lasen enne joomist gaasil ära lahtuda). Sellest hoolimata saabub alati punt vanemaid sugulasi sünnipäevadele, pudel Sovetskojet käes, hoolimata sellest, et suguvõsa sünnipäevadel olen pidevalt rõhutanud, et ei joo seda kraami. No mida ma nendega tegema pean! Varem sai pudel lahti tehtud ja neile sugulastele sisse joodetud, nüüd ei joo nad enam ise ka seda. Kui just midagi tooma peab, tunneksin pudelist kangemast napsist või kasvõi likööristki märksa enam rõõmu, need saab ju kusagile toidu sisse rõõmsalt ära kasutada ja suisa tore pärast meenutada.

Jõllitades taas paari pudelit Sovetskojet, mõtlesime, et seekord kavaldame inimesed üle. Nii valmiski päris elegantne ... magusroog vist, milles ulatasid koduaia mustad sõstrad gaseeritud joogile oma abikäe. Ja pean tunnistama, kõht ei valutanud pärast:).
Mina kasutasin musti sõstraid, kuid tarretist võib valmistada mistahes ilusatest marjadest või meelepärastest pehmetest puuviljadest.


4 + 3 dl magusat või poolmagusat toasooja vahuveini
2 sl seemneteta magusat mustasõstrapüreed või -moosi
1 + 3 sl suhkrut
20 g želatiini
peotäis musti sõstraid

Pane želatiin vähese veega paisuma ja sulata seejärel pliidinurgal või kuumaveevannis.
Vala 4 dl vahuveini kaussi, lisa magus marjapüree või -moos ja 1 sl suhkrut ning sega läbi. Vala peene joana juurde umbes 2/3 sulatatud želatiinist, sega korralikult läbi ja jaota see 6 magustoidupokaali vahel. Tõsta külma tarduma.
Pealmise kihi jaoks sega vahuvein 1/3 sulatatud želatiini ja 3 sl suhkruga ning tõsta kauss jahedasse. Kui alumine kiht on juba piisavalt tahe, kuid siiski võbeleb pisut, aseta peale marjad ja tõsta lusika abil ettevaatlikult kõige peale poolenisti tarduma hakkav hele kiht. Ülemine võib natuke alumise sisse vajuda, jättes kena sujuva üleminekuga lõpptulemuse. Kui ülemise kihi pealevalades on alumine juba korralikult ära tardunud, jäävad kihid tugevate triipudena.
Serveeri kas niisama või vahukooretupsuga.

Kommentaarid

dr Baarmän ütles …
Korduvad loomkatsed on näidanud, et šampuse sisse õnnestub ka mõned mullid ära tarretada, aga siis ei tohi seda segu muidugi eriti loksutada.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus