Tomatisupp lambalihapallidega


Vihm ja tugev tuul ihkavad enda seltsi juba tummisemat suutäit. Eilne käik ragisevate puudega seenemetsa tõestas, et Katia mõju ulatub isegi sinna. Teele mahalangenud kuused näitasid siiski pigem lollust, mis juhtub siis, kui kas tahetakse või kästakse alles jätta üksikud puud. Kuusk on hirmus õrn, olles oma juurtega kinnitunud vaid õhukesse mulda ja sedagi pigem horisontaalselt kui vertikaalselt. Kui nüüd kuuske või kuuski ümbritsev ja  kaitsev muu mets maha võetakse, jääb see õnnetu alasti kistud puu tugeva tuule meelevalda. Mõistagi võib juhtuda see, mis juhtuda võib ning õnn, kui ükski inimene või hoone kannatada ei saa.

Saabuvad sügistormid tuletavad meelde, et tomat ja lammas on äraütlemata suured sõbrad, eriti kui kampa löövad sibul-küüslauk ning meeliülendav koriander. Ehh...

1 kg puhastatud tomateid
2 + 2 sl toiduõli
1 suurem sibul
3 küüslauguküünt
1 l vett
peotäis niitnuudleid, vm väikesemõõdulist pastat
soola
1 tl suhkrut
1 tl koriandriseemneid
hakitud peterselli

300 g lambahakkliha
1 muna
2 sl jahu
soola
pipart

Koori tomatid ja eemalda südamikud, nii et algul võiks neid vilju olla veidike üle kilo. Viiluta sibul ja pane keskmisel kuumusel kastruli põhja 2 sl õli sisse praadima. Kui sibul on juba klaasjaks muutunud ja servadest kergelt pruunikas, lisa ka hakitud küüslauk, prae veel veidi. Nüüd pane juurde tükeldatud tomatid ja vesi, lase keema ja lase tomatisegul vähemalt pool tundi podiseda. Maitsesta nüüd soola ja suhkruga ning puista juurde uhmerdatud koriander (võid kasutada ka jahvatatud koriandripulbrit). Kui sulle meeldivad tomatitükid, lase supipõhjal veel 10 minutit haududa, kui mitte, lase saumikseriga supp ühtlaseks ning keeda veel mõni minut.
Kui panid supipõhja algul keema, oli paras aeg alustada ka lihapallidega. Sega hakkliha teiste ainetega ühtlaseks tainaks. Vormi märja teelusika abil väikesed pallikesed ja prae neid õlisel pannil mõlemalt poolt kuni on kenasti pruunid ja läbi küpsenud. Tõsta taldrikule.
Kui tomatiosa on valmis, lisa niitnuudlid või muud meelepärased väikesemõõdulised pastatooted ja keeda pakendil nõutud minutid. Tõsta supisse ka lihapallid, et nad jõuaks uuesti piisavalt läbi kuumeneda.
Serveerimisel puista supile hakitud peterselli.

Kommentaarid

Liisi ütles …
Kell on hommikul 9.04 ja ma sööks küll hea meelega praegu seda tomatisuppi :P

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus