Pastinaagikook


Kui on olemas porgandikook, miks ei võiks olla olemas ka pastinaagikook. Mitte et ma nüüd püüaks teravmeelne või teravkeelne olla, aga kõikvõimalikud köögiviljad on soolaste toitude kõrval justkui loodud ka magusama kraami jaoks põnevust looma. Kes suutis ilma minestamata lugeda peeditordist, võib nüüd rahulikult edasi lugeda ka pastinaagikoogist:).


Pastinaak on minu jaoks üks positiivsemaid avastusi juba hea mitu aastat, olles muutunud ühepajatoitude ja ahjuköögiviljade lahutamatuks osaks. Suurepäraselt passib ta veel suppide sisse ja nüüd ka koogisse. Selle geniaalse idee peale ei tulnud ma kahjuks ise, vaid lugesin ajakirja Delicious novembrinumbrist. Minu osaks jäi seda retsepti vaid enda jaoks sutike kohandada.
Nagu ka porgandikoogid, jääb see küpsetis mõnusalt pehme ning mahlane, seda on eriti tunda just teisel päeval. Muidu on aga õhus aimata kerget talvist aroomi, mida annavad piparkoogimaitseaine ja kaneel. See aga ei takista seda kooki juba praegu nautida.

175 g võid
1 dl demerara suhkrut
1 dl vahtrasiirupit
3 muna
250 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/3 tl piparkoogimaitseainet
1 tl vanillsuhkrut
0,5 tl kaneeli
50 g hakitud kreeka pähkleid
250 g pastinaaki (3 juurikat)
(1 õun)
1 sidruni mahl
tuhksuhkrut

Sulata või koos suhkruga, lisa siirup ja jäta jahtuma, leigele massile mikserda juurde munad. Sega omavahel kuivained ja vala muna-suhkrusegusse, sega kergelt läbi. Riivi pastinaagid jämedama riiviga, soovi korral riivi ka 1 õun. Lisa need koos sidrunimahlaga (kui kasutad õuna, võid arvestada vaid 0,5 sidruni mahlaga) tainale ja sega nüüd korralikult läbi.
Kata 24-cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri serv võiga. Vala tainas vormi ning küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit. Küpsemise lõpupoolel (viimane 15 minutit) võid ahju temperatuuri alandada 180 kraadile, muidu võib küpsetis kergesti kõrbema minna. Vajadusel võid vormi pealt ka fooliumiga katta.
Naudi leigelt piimaga või teisel päeval kohvilaual. Jahtunud koogile sõelu peale tuhksuhkrut või kata hoopis toorjuustuglasuuriga.

Kommentaarid

Tuuli ütles …
Suurepärane idee! Oma magusa ja mahlase maitsega on pastinaak ka minu kindlaks lemmikuks juba aastaid. Ja tõepoolest, miks ka mitte koogi sisse?! Eriti tänuväärne oli see vili siis, kui titetoitu tegin - lapse lemmik juurviljamögin oli just magusast pastinaagist. Ise eelistan ikka pigem ahjujuurikana :)
ilse ütles …
Järgmisel kevadel proovin kasvatada:) Mul on üks väga hea pirukaretsept kuhu ka pastinaaki läheb, nüüd veel kook ka nimekirjas:)
Ülle ütles …
Ilse, proovi jah kasvatada. Omast kogemusest võin öelda, et kõige paremini kasvas meie savikas mullas Suvipiha firma seeme (nime tal polnudki). Pastinaak on aga hirmus pika juurega, õieti küll vastikult jämedate narmasjuurtega, nii et heal aastal on tegu juurikate maa seest väljasaamisega:).
Aga lastele ta meeldib küll. Ja pirukasse muidugi ka:).
Piret ütles …
Väga ahvatlev, saab kindlasti plaani võetud.
Pille ütles …
Ma eelistan pastinaaki supi ja ahjuköögiviljade kujul. Kunagi ammu-ammu (vaatasin blogist, jaanuaris 2006) tegin pastinaagikooki ingveritükikestega ja ei saanud suurem asi. Äkki peaks ikka uuesti proovima :)
Ülle ütles …
Pille, ma olin alguses veidike umbusklik hoopis või suhtes, kuna minu meelest saavad porgandikoogid paremad koos õliga. Pastinaak on riivituna aga vähem mahlane ja seetõttu siinne kombinatsioon töötas väga hästi. Muidu kuulutati see kook aga täiesti söödavaks:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus