Šokolaadine kõrvitsakook


Oktoobri lõpp-novembri algus on tavapäraselt kottpime aeg, mil teed kisuvad juba jäiseks, öökülmad on teinud kõige rohelisega 1:0 ning leheriisumisest saab väheke selga sirutada. Sel aastal need reeglid nagu ei kehti, üksnes leheriisumine käib sama malli järgi nagu tavaliselt. Suvejorjenid õitsevad veel täies ilus ja musta jääd on kohatud vaid mõned harvad korrad. See kõik küll uinutab, kuid kalender näitab tuima ükskõiksusega halloweeni. Homme pühakutepäev, ükehomme hingedepäev - ilus komme mõelda esivanemate peale, olla natuke tasem ja hetk iseendaga. Süüdata küünlad ja tuletada meelde ilusaid hetki kallite inimestega, keda pole enam meie hulgas. Rahvatraditsiooni järgi oodati pimedal hingedeajal neljapäevaõhtuti hingi koju, neile kaeti laud, neilt paluti karja- ja viljaõnne, mõistagi ei jäetud neid ka tänamata. See on ilus ja liigutav.
Sestap tundub mulle see trick-or-treat tingel-tangel sutsu imelik, kuigi laste jaoks on see mõistagi põnev. Ei tasu unustada, et meie mardi- ja kadripäeval saab ju ka kostüümidega ringi joosta. Noh ja siis see kõrvits. Kõrvitsalaternad on tegelikult ju nunnud, suht jubedalt mõjuvad muidugi need koledad sakilisteks lõigatud koletislikud hambad.

Pigem on nii, et praegusel pimedal ajal on paras aeg mässata kõrvitsaga hoopis köögis - suvikõrvitsad on otsas, samuti teised suviselt tarbitavad köögiviljad. Keldris olevad juurikad võivad seal veel mõnda aega istuda, ei juhtu nendega miskit, samuti õunad. Küll aga tahab kõrvits kapi otsast allavõtmist, seda siiski piltlikult öeldes. Tegelikult tahavad kõrvitsad aiamajast tuppatoomist, aga et nende poolt hõivatav põrandapind ei ületaks mõistlikkuse piiri, tuleb nendega mida ette võtta. Näiteks kõrvitsakooki:).
Minul oli võimalus valmistada seda kooki kitsepiimast valmistatud kohupiimaga (tänud taas Edale!), kuid samahästi võib kasutada tavalist kohupiima. Sobib ka ricotta.

100 g võid
4 dl jahu
2 tl suhkrut
veidike soola
1 munakollane
2-4 sl vett

250 g kohupiima
150 g (muskaat)kõrvitsat
4 sl ebaküdooniasiirupit või 0,5 sidruni mahl
0,75 g suhkrut
(2 sl vahtrasiirupit)
1 tl vanillsuhkrut
3 sl maisijahu
3 muna
50 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort

Taina jaoks haki külm või jahu hulka, lisa suhkur ja sool ning munakollane, lisaks jaokaupa vett, kuni saad mätsida puru tainapalliks. Lihtsam on seda kõike teha köögikombainiga. Mässi tainapall toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi. Rulli tainas lahti ja kata 24-26-cm lahtikäiva koogivormi põhi ja äär. Toesta serv fooliumiga ja küpseta põhja 200 kraadi juures umbes 8 minutit, kuni tainas on tahkunud.
Täidise jaoks riivi kõrvits (kasuta pigem jämedamat riivi) ja sega kohupiima, sidrunimahla, magusainete, maisijahu ja munadega ühtlaseks. Lisa hakitud šokolaad ja vedel koor ning sega korralikult läbi. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta 180 kraadi kuures 30-40 minutit, ehk kuni koogi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks.
Seda kooki võib süüa ka ninaga (šokolaadi ja vanilli hullutav lõhn ju:) ), igatahes maitseb ta ülimalt hästi leigelt, kuna põhi ei ole jõudnud veel pehmeneda. Alternatiiv oleks ta maha jahutada ja maiustada hoopiski järgmisel päeval, kui maitsed on ühtlustunud.

Kommentaarid

Piret ütles …
Ülimalt ahvatlev ja kaunis. Pilti vaadates tundsin lõhna ka:)
Ülle ütles …
Aitäh Piret! Ja mis siis veel saaks, kui arvuti kaudu maitsta õnnestuks:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus