Üks sügisene supp


Uduvihm, rõskus ja mis kõik veel. Ei, ma ei vingu, mitte sinnapoolegi! Selle asemel tuleb teha üks soojendav supp, milles veel viimased (loe: ülekasvanud) tsukiinid. Minu versioonis kohtab ka viimaseid hiina lehtnaeri ehk hiina kapsa ehk paksoi lehti, kuid nende puudumine ei tähenda siiski maailma lõppu. Edukalt võib selle koostisosa asendada kähara peakapsa või spinatiga või olla veel kolmat moodi loominguline.

Paksoi on aga vahva taim. Kevadel tärkab ta kiiresti, lehti võib murda kogu suve jooksul ning mis kõige tähtsam - erinevalt tavalistest salatitest, ei võta üle kasvades juurde kirbet maitset. Enda aia selle aasta saagist mul kahjuks pilti pole, kuna kevadel ründasid pontsakaid taimi lehekahjurid ja lehed nägi välja kui nõeltega torgitud (kevadisel külvil tuleks katteloor panna peale nagu porganditelegi, suvisel külvil pole see nii oluline). See ei kahandanud mõistagi nende väärtust potti jõudes, kuid esteetiliselt ei näinud nad kuigi kenad välja. Suvel tulnud uued lehed olid terved ja kenad, kuid taime vars kippus veidike välja venima, jälle ei tundunud see peenrajupp eriti fotogeenilise väljanägemisega. Sestap kuuleb ja loodetavasti ka näeb selle taime võlusid köögilaual järgmisel põllumajandushooajal. Seni tuleb uskuda või mitte uskuda ainult juttu:).

Veidike ta taimenimedest. Meile on pähe juurdunud või juurutatud, et enamasti poes saada olev kräsuline ja tugeva valge rootsuga pea on hiina kapsas. Vat ei ole! See talvisel ajal enam-vähem ainus roheline taim, millest kõik vihuvad salateid teha, on õige nimega pekingi lehtnaeris ehk pekingi kapsas. Kuigi, ühiselt nimetatakse neid hiina kapsaks tihtipeale ka kirjanduses. Siiski, kui tahta olla täpne, tuleb vaadata, kas lehed moodustavad pea (pekingi kapsas) või hoiavad lehed eraldi (sel juhul siis hiina kapsas ehk paksoi). See tähendab, et paksoil on nagu pekingi kapsal valged tugevamad rootsud, kuid neid eristab üldistatult öeldes lehtede kuju ja asetus.


2 sl toiduõli
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
1/3 tl koriandriseemneid
1 l kanapuljongit
1 pastinaak
500 g puhastatud tsukiinit
2 kartulit
peotäis paksoilehti
100 g peekonit või salaamit
100 g sulatatud juustu
vajadusel soola
krutoone

Haki sibul ja küüslauk ning prae õlis klaasjaks. Lisa ka koriandriseemned ja prae veel veidike.Vala juurde puljong ja lase umbes 5 minutit supipõhjal keeda. Tükelda pastinaak, tsukiini ja kartulid, lase supp uuesti keema. Kui köögiviljad on enam-vähem pehmed, lisa ka väikemaks rebitud või hakitud paksoilehed ja peenemaks hakitud peekon või salaami. Kui kogu kraam on pehme, tõsta supisse meelepärast sorti sulatatud juust ning surista saumikseriga ühtlaseks. Serveeri krõbedate saiakrutoonidega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus