Rabarberi-mandlikook


Kui soovite, siis ka rabarberi-frangipanekook.

Alles see 1. mai oli, kui pistsin selle aasta esimesed rabarberivarred koogi sisse, nüüd on aga juba pehmelt öeldes uputus ja üha enam valdab mind tunne, et rababer on nagu seitsmepealine lohe - ühe pea raiud maha, aga mitu kasvab asemele.

Rabarber ja mandel moodustavad imelise paari, selles ollakse juba ammuilma veendunud. Ega siis muidu ole rabarberi-martsipani duo löönud vahutavaid laineid koogimaailmas. Muide, alles mõni päev tagasi tegin enda jaoks rabava avastuse mandlite kohta, et nende ümber olevaid koori ei ole tuvastatud ei Tartu ega ka isegi Tallinna keskaegsest kultuurkihist (see hõlmab muidugi neid kohti, kust vastavaid proove on võetud). Ometi on Tallinnas keskajal mandlid kasutusel olnud, seda muidugi rikkama linaelanikekihi pidusöökidel. Kas nad toodi juba siis siia kohe kooritud kujul või on mingi muu kala sees, ei oska isegi targemad inimesed veel öelda. Igatahes intriig on õhus:).

Rabarber ja mandlikreem ehk frangipane on aga veelgi imelisem paar. Koos krõbeda muretainast ümbrisega on see leigest peast suussulav, rammus muidugi ka:).

100 g võid
 2 tl suhkrut
näpuotsaga soola
4 dl jahu
1 munakollane
2-3 sl külma vett

100 g võid
2 dl suhkrut
3 dl mandlijahu
2 sl jahu
2 muna + 2 munavalget
2 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillsuhkrut

rabarberit

Taina jaoks haki või jahu ja suhkru-soola sekka või lase köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa lahtiklopitud munakollane ja vesi (vett võib pärast vajadusel veel juurde lisada) ja suru kätega ühtlaseks palliks. Variant 1: mässi pall toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi, rulli siis lahti ning kata koogivormi põhi ja serv tainaga. Variant 2: rulli kohe lahti, kata koogivorm tainaga ja pista siis pooleks tunniks külmkappi. Lihtsuse mõttes eelistan ma teist varianti:).
Toesta koogivirmis vormi serv fooliumiga ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures umbes 7 minutit, kuni põhi taheneb. Eemalda siis foolium ja küpseta veel paar minutit, kuni ka servad on tahenenud.
Täidise jaoks vahusta või suhkruga heledaks vahuks, lisa pidevalt edasi vahustades ükshaaval munad. Sega juurde jahud ja vanilliekstrakt või -suhkur.
Võta eelküpsetatud põhi ahjust, jahuta paar minutit ja kata mandlikreemiga. Seejärel laota peale eelnevalt tükeldatud rabarber. Küpseta kooki 175 - 180 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni täidis on läbi küpsenud ja pealt kaunilt kuldne.
Antud kogustest saab suure (28-cm) lahtikäiva vormi jagu või täpselt 2 pikliku lahtikäiva keeksivormi suurust kooki.
Maitseb kõige paremini leigest peast koos klaasi piimaga.


Aga seda pean küll märkima, et praegu on kõige imelisemate lõhnade aeg - toomingad lausa "tapavad" oma hurmava lõhnaga, ööbik laksutab hommikusel ajal ja üldse saan nädal aega järjest maal möllata. Kui mitte välja arvata tänast päeva, kui salvestasime raadios nädalaks ajaks ette väikeseid lõike Vikerraadio Huvitaja saate toidurubriigi jaoks. Minu osaks on käesoleval aiateemalisel nädalal rääkida natuke umbrohtude kasutamisest köögis ja umbrohutoitudest, tööpäevadel siis umbes kell 11.10.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus