Randevuu küülikuga


Kas pole mitte tore, et ilmataat pakkus vabariigi sünnipäevaks oma ilusaima ilma, mis tal üldse varuks on :). Kargele hommikule vaatamata, kus unesegasena aknatagust termomeetrit vaadates tundus 18 külmakraadi brrr õudusena, on praeguseks saanud lausa palav ilm. Lauspäike, ei ainsatki tuuleõhku, tilkuvad jääpurikad, mida veel tahta :). Ja 18 kraadist on päikese toimel saanud vaid 3.


Õhkamisest-ohkamisest õhtuöögi suunas mõeldes ei ole hilja panna ahju üks kosutav küülikupraad. Prae kasuks räägib veel see, et küpsemiseks kuluvad tunnid annab jätkuvalt õues hullata. Hautamisel lisatav hõõgvein annab kergesti mõjutatavale küülikule juurde vürtsikasmagusat mekki ja seller sutsu iseloomu. Ja laudlina olgu pärast tänasele kohane!

1 küülik
1 dl jahu
0,5 tl kuivatatud tüümiani
2 tl soola
musta pipart
50 g võid
2 suurt sibulat
1-2 sellerivart
3 küüslauguküünt
2 loorberilehte
3 dl hõõgveini
4 dl kanapuljongit või vett
hakitud peterselli

Serveerimiseks:
suhkruhernekaunu
keedetud kartuleid

Tükelda küülik: lõika lahti esi- ja tagakoivad, seejärel kõhuääred ning lõpuks lõika kere kolmeks kuni neljaks. Väiksema looma puhul ei tasu kõhuääri eraldi ära lõigata.
Sega jahu tüümiani, soola ja pipraga. Pane jahusegu koos lihatükkidega kilekotti ja raputa kõik segi ja pruunista küülikutükid pannil võis. Tõsta lihatükid ahjupotti, viiluta juurde sibulad ja varsseller, lisa poolitatud küüslauguküüned, loorber, hõõgvein ja puljong. Hauta kaanega kaetult ahjus 175 kraadi juures vähemalt 2 tundi. Puupliidi jahtuvasse ahju võite küüliku jätta pooleks päevaks (õhtul tehes ka üleöö) küpsema.
Peterselliga ülepuistatud küülikuga sobivad imehästi soolakas vees keedetud suhkruhernekaunad, mõistagi sobivad tänasel päeval ka keedukartulid.

Ilusat vabariigi sünnipäeva jätku!

Retsept ilmus ka eelmise aasta detsembrikuu Tiius.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere Ülle,sinu blogi on päikesekiir selles uuesti algavas talves! Kus kohas sa jänest taga ajasid?
Kati
Ülle ütles …
Aitäh! Külatee ääres olen näinud ka jänest või paari silkamas, aga paraku ei saa kätte:) Nii et minu küülikujaht on seni paraku Prismas toimunud.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus